“De toekomst is uitdagend”

04 april 2018

COEVORDEN – Bakker Oilfield Supply, (B.O.S.) een groot en imposant bedrijf in Coevorden, dat gespecialiseerd is in verhuur, services, ontwikkeling en onderhoud van materieel voor gas- en oliewinning en geothermie. De werkmaatschappij Bakker Oilfield Supply is gevestigd aan de Hulteweg, en is tevens het hoofdkantoor van de Bakker Groep. De locatie omvat ruim 1500 vierkante meter kantoorruimte, een ‘state of the art’-werkplaats van 2500 vierkante meter, een wasplaats voor materieel en diverse opslagruimtes. De diverse locaties van de Bakker Groep zijn verdeeld over ruim 240.000m2 die overigens voor een groot gedeelte zijn verhuurd.

De Bakker Groep heeft de afgelopen jaren vele ontwikkelingen doorgemaakt. “Het bedrijf is in de jaren 40 opgezet door “Opa Bakker”, vertelt directeur Frans Hagel. In de jaren vijftig namen twee zoons het stokje over en in de jaren tachtig kwam daar een derde partner bij die aan de basis stond van Bakker Oilfield Supply. Op dit moment staan Hinke Bakker en Frans Hagel aan het roer. Laatstgenoemde kwam ooit als monteur binnen het bedrijf terecht. In 2000 werd Hagel medecompagnon binnen het bedrijf. “Best bijzonder, want ik heb geen familieband met de familie Bakker”, aldus Hagel die vertelt dat het bedrijf in hoogtijdagen maar liefst 160 werknemers in dienst had.
In 2014 heeft Bakker Groep om strategische redenen een gedeelte afgestoten, waarbij ook 33 medewerkers mee zijn gegaan. Daarna had het wegvallen van bepaalde werkzaamheden, de lage olieprijs, de aardbevingsproblematiek en de problemen rond de oliewinning in Schoonebeek tot gevolg dat Bakker Oilfield Supply in 2015 en 2016 moest reorganiseren en personeel moest laten gaan. “Het was een erg ongelukkige samenloop van factoren”, aldus Hagel.

Met de huidige 60 personeelsleden kijkt het bedrijf weer positief naar de toekomst. “De toekomst is heel uitdagend”, vertelt Hagel. “De werkzaamheden in het veld trekken aan en we proberen ook aansluiting te vinden op andere sectoren zoals bijvoorbeeld van inzet van geluidswerende wanden binnen de evenementen industrie. Sinds 2010 zijn we ook enorm actief in de geothermie, maar ook de energietransitie is van invloed op ons”. Bij geothermie levert Bakker Oilfield Supply bijvoorbeeld verschillende services en equipement waaronder de drie fasen separator, die zorgt voor de scheiding van gas, olie en water. Hagel merkt wel dat er een verschuiving in de werkzaamheden van het bedrijf plaatsvindt. “In het begin werkten we vooral onder supervisie van de klant. Nu verschuiven we steeds meer naar de leading rol. We proberen de klant steeds meer aan de voorkant te ontzorgen”. Daarnaast zorgt het bedrijf voor onderhoud, testen en certificeren van materialen van derden.

“Momenteel investeert Bakker Oilfield Supply sterk in innovatietrajecten en strategische samenwerking met andere bedrijven. Ook zijn we vanaf het begin betrokken bij de AOT-opleiding van het Drenthe College. We hebben doorlopend stageplaatsen, van LBO tot universitair niveau”, vertelt Hagel, die het een uitdaging vindt om met deze jonge mensen samen te werken. Het vinden van goed geschoold personeel is lastig volgens de directeur. Een samenwerking met andere bedrijven en scholen, wat één van de speerpunten van Dutch TechZone is, onderschrijft Hagel dan ook. “De komende generatie groeit op in de wetenschap dat er een tekort aan technisch personeel is en dat ze eisen kunnen stellen. Wij als ondernemers moeten zorgen dat we samenwerken en elkaar daar niet in beconcurreren”, sluit Hagel af, die van mening is dat het enthousiasme bij jongeren al op jonge leeftijd moet worden aangewakkerd.

 

Toekomst uitdagend FH

Artikel © Dutch TechZone

Terug