NAM en Bakker Oilfield Supply 70 jaar samen in de olie en gas

18 augustus 2018

Het is het jaar 1943 en in Europa woedt op volle schaal oorlog, maar in het Nederlandse Schoonebeek wordt een ontdekking gedaan. Deze ontdekking leidt tot het ontstaan van, in eerste instantie, de Nederlandse Aardolie Maatschappij en een jaar later ook Gebroeders Bakker Coevorden B.V. Het was de ontdekking van de olievelden in Schoonebeek die ertoe geleid hebben dat de NAM en Hedendaagse Bakker Groep Coevorden nog steeds operationeel zijn in de olie en gas industrie. 

De samenwerking tussen de NAM en Bakker Groep Coevorden begon rond 1948 met een schrootcontract. In de jaren daarop nam het aantal diensten vanuit Bakker Groep richting de NAM geleidelijk toe met de verhuur van materieel, zoals de Pick Up and Lay Down machines die de boorpijpen naar de installatie transporteerden. Speciaal hiervoor is de werkmaatschappij Bakker Oilfield Supply Coevorden B.V. (B.O.S.) opgericht.

‘‘In 1959 ontdekte men, na een aantal boringen op diverse locaties, gas met dezelfde druksamenstelling.’’

Naast de olie in Schoonebeek werd bij toeval in 1948 bij Coevorden het eerste gasveld ontdekt en in de jaren die daarop volgden werden steeds meer relatief kleine gasvelden ontdekt. In 1959 ontdekte men, na een aantal boringen op diverse locaties, gas met dezelfde druksamenstelling. De NAM realiseerde zich op dat moment dat er geboord werd in een groot gasveld die nu bekend staat als :´Het Groninger gasveld´.

Tegelijkertijd ontwikkelde B.O.S. zich langzaam maar zeker tot een volwaardige service bedrijf voor de olie en gasindustrie. Met de overname van firma P. Boer & Zonen in 1991 zette Bakker Oilfield Supply een grote stap richting de omvang van diensten die het tot op de dag van vandaag verleent. Zo werd B.O.S. de hoofdleverancier voor de verhuur van geluidswanden.
Tegenwoordig is Bakker Oilfield Supply leverancier van de verhuur en verkoop van equipment en
voert Bakker Oilfield Supply onderhoud en inspectie werkzaamheden uit op locatie en in haar eigen werkplaats aan de Hulteweg.

De NAM is in 1963 het eerste West-Europese bedrijf die gasboringen verrichte in de Noordzee. De productie van het eerste Noordzee-gas start in 1975 en neemt door de jaren heen toe in tegenstelling tot olieproductie in Schoonebeek. Het oppompen van de stroperige olie kostte teveel energie en er moesten nieuwe technieken ontwikkeld worden. Ruim 15 jaar later in 2011 bereikt men een doorbraak waar door middel van hete stoom, horizontale putten en een nieuw soort jaknikker olie vloeibaar wordt en opgepompt kan worden.

B.O.S. heeft het genoegen gehad om jarenlang te mogen werken onder het NAM well-servicecontract wat veel werk opleverde, op haar hoogtepunt had B.O.S. meer dan 100 medewerkers in dienst. De hoeveelheid werk zorgde ervoor dat men moest zoeken naar meer ruimte om haar verhuurmaterieel en materieel van de NAM op te kunnen slaan. Zo is B.O.S. verhuisd naarhaar huidige locatie op de Hulteweg 10.

Vanaf het begin in 1948 tot op heden werken B.O.S. en de NAM nog steeds samen aan verschillende projecten.
Het streven naar uitmuntende kwaliteit en hoge veiligheidseisen vande NAM zijn ook geïmplementeerd in
de kwaliteit van de werkzaamheden endiensten die B.O.S.verricht voor haar klanten.

We zijn enorm trots en dankbaar voor het lange samenwerkingsverband met de NAM.

 

NAM 70jr         logo-oilfield-supply.png

Terug