Filtratie geothermie

Geothermie, ook wel aardwarmte genoemd, is een duurzame bron van energie. Diep in de aardlagen is erg veel warm water. De diepte kan variëren van 500 meter tot wel 4000 meter. Deze manier van energie is op geen enkele manier afhankelijk van weersomstandigheden of seizoenen. Dit maakt het tot de duurzame energiebron voor de toekomst. Echter zitten er ook nadelen verbonden aan geothermie.

Filtratie geothermieHet water wat uit de aarde wordt gepompt bevat namelijk zout en bevat andere verontreinigen. Door middel van filters worden deze stoffen uit het water gehaald voordat het bij de warmtewisselaar aan komt. Zo wordt de apparatuur beschermt. Zelfs als het afgekoelde water weer terug de injectieput gepompt wordt, wordt het water nog een extra keer gefilterd ter bescherming van de injectieput.

Naast verontreiniging bevat aardwater ook van nature laagradioactieve deeltjes, ook wel NORM genoemd. Deze deeltjes kunnen zich gaan ophopen in het filtreersysteem en dienen daarom apart afgevoerd te worden. De radioactieve deeltjes kunnen niet in de verwarmingssystemen van bedrijven of woningen komen omdat het een separaat systeem is.

Risico's geothermie

Geothermie is een ideale duurzame vervanging voor de huidige fossiele brandstoffen. Echter zitten er ook nadelen verbonden aan aardwarmte. Zo bestaat er net als bij olie en gasboringen het gevaar op aardbevingen, dit gevaar is wel aanzienlijk lager dan bij olie en gas, aangezien het water weer teruggepompt wordt in de grond. Hierdoor blijft de bodemdruk nagenoeg hetzelfde.

Tijdens boren bestaat altijd het gevaar dat men gas onder druk vindt. Door middel van afsluiters en gasscheiders wordt het gas gescheiden.

Meer informatie of wilt u weten wat de Bakker Groep voor u kan betekenen?
Neem dan gerust eens contact met ons op.